Kui oled käinud nädalavahetusel Hiiu- või Saaremaal, säinalimiidi ilusate suurte kaladega täis püüdnud, kogu saagi vaprasti koju tarinud ja kratsid nüüd nõutult kukalt, et mida nendega teha, siis ehk on sulle abi järgnevast retseptist.
Kuni selle päevani, mil ma Hiiumaa naiskaluri Ilmi Aksliga intervjuu tegin, pidasin ma säinast suuresti sedasorti kalaks, millega eriti midagi peale pole hakata. Eriti siis, kui seda on korraga rohkem käes kui üks. Kui aga Ilmi rääkis õhinal säinast kui väärtuslikust toorainest, muutsin oma meelt ja proovisin kaasa mõelda.

- Prae säinakotlette rohkes toiduõlis. Veidi pikem küpsemisaeg on vajalik, et või ja säinaliha korralikult läbi küpseksid.
- Foto: Tanel Ojala
Nimelt saab Ilmi sõnul säinast valmistada väga häid kotlette, kui neid teha sarnaselt Kiievi kotlettidega. Kuna aga säinast on tülikas fileerida, jäi toona asi selle taha toppama. Säinakotlettide idee sai uuesti tuule tiibadesse siis, kui nägin Kärdla kaupluses Kala&Võrk müügil säinahakkliha.
Vaja läheb:
- säinahakkliha;
- mugulsibulat;
- muna;
- riivsaia;
- hapukoort;
- tilliga maitsevõid;
- toiduõli;
- sojakastet;
- soola;
- veskist musta pipart.
Valmistamine
Alustuseks valmista maitsevõi. Selleks haki till ja soovi korral ka muud maitserohelist. Soojenda või toatemperatuurini ja sega hakitud maitserohelisega. Rulli tulemus sõrmejämeduseks vorstiks, jahuta külmikus maha ja lõika paari cm pikkusteks juppideks.
Valmista kotletitainas. Kuna säinahakklihas on palju vett, jäta see alustuseks sõelale nõrguma. Seejärel sega hakkliha hulka hakitud sibul. Eralda munast munavalge, lase vahtu ja sega seegi hakkliha hulka. Munavalge vahustamine on vajalik seepärast, et kotletid hiljem kummised ei jääks.
Et taigen saaks tihedam, lisa veidi riivsaia, samuti maitse järgi soola, sojakastet, musta pipart ja pisut hapukoort. Sega taigen korralikult käbi ja patsuta tihedaks.

- Head isu!
- Foto: Tanel Ojala
Vormi taignast kotletid, nii et iga kotleti sisse jääks tükike maitsevõid. Veereta kotletid riivsaias ja prae rohkes toiduõlis tasasel tulel ja pidevalt pöörates. Pööramine on vajalik selleks, et maitsevõi kotletti võrdselt imbuks, aga vaid rohkes (ja ilma võita) toiduõlis saab kotlette veidi kauem praadida, ilma et nad kõrbema ei läheks. Veidi pikem küpsemisaeg on vajalik, et või ja säinaliha korralikult läbi küpseksid.
Ma ei tea, kas Ilmi just kirjeldatud retsepti silmas pidas, aga oma kogemusest võin öelda, et olen nüüd eeltoodud retsepti järgi korduvalt säinakotlette valmistanud ja iga kord kiita saanud. Selliselt valmistatud säinas, mis muidu tundub paljudele väheväärtusliku kalana, muutub nagu imeväel maitsvaks kuldkalaks!
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!