Täna viitab küll kõik sellele. Esimene samm ses suunas sai tehtud TÜ Eesti Mereinstituudi juures tegutseva Kalanduse teabekeskuse juhi Toomas Armuliku poolt, kes kutsus 23. novembril Rooslaiu puhkemajja Kihnus kokku kohalike turismitalude ja toitlustusasutuste pidajad ning organiseeris kohale ka tasemel koka. Kormoranide valmistamise õppepäeva eesmärgiks oli tutvustada kohalikele turismiettevõtjatele kormoranide toiduks tarvitamise võimalusi.
Ürituse idee sündis tõsiasjast, et kormoranide arvukus on viimastel aastatel ohtlikult tõusuteele pööranud ja seda tuleb piirata. Lihtsalt niisama linde maha nottida tundub barbaarne, palju mõistlikum oleks leida neile ka mingi majanduslik rakendus. Esimese mõttena, kus kormorani toiduks pakkuda, tuli Toomasele tegelikult pähe Hiiumaa. Hiidlased aga on tuntud oma ettevaatliku meele ja pikaldase mõtlemise poolest ja nii juhtuski, et härjal sarvist (või oleks õigem öelda: kormoranil nokast) haarasid hoopis kihnlased.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Novembri lõpus korraldas Kalanduse teabekeskus Tallinnas rahvusvahelise seminari kormoranide mõjust kalastikule ja ökosüsteemile. Kui siiani on avalikkuses valdav olnud arusaam, et kormoran on probleemiks vaid vastasseisu tõttu kaluritega, siis toimunud seminar võttis uurimise alla kormorani mõju ka ülejäänud ökosüsteemile.
31. märtsil anti Hiiumaa kaluritele välja load kormoranimunade õlitamiseks Käina lahes asuval Kadaklaiul ning Suurel ja Väikesel Pihlakarel. Kuidas õlitamiseni jõuti ja mismoodi see välja nägi?
Uue põlvkonna andur näitab kala asukohta veekogus umbes sama moodi nagu arst vaatab ultraheliaparaadiga sinu kõhtu.